aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
NASVETI
  SLADKOVODEN AKVARIJ - OSNOVA
  SLADKOVODNI AKVARIJ - OPREMA
  MORSKI AKVARIJ - NAČRTOVANJE, IZVEDBA
  MORSKI AKVARIJ - OPREMA
  OKRASNI RIBNIK - OSNOVA
  OKRASNI RIBNIK - OPREMA
  SOBNE IN ZUNANJE FONTANE
  KORISTNE SPLETNE POVEZAVE
  STROKOVNI ČLANKI
  VI VPRAŠUJETE - MI ODGOVARJAMO
  LEKSIKON SLADKOVODNIH RASTLIN
  LEKSIKON SLADKOVODNIH RIB
  LEKSIKON MORSKIH RIB
  LEKSIKON MORSKIH KORAL
  LEKSIKON MORSKIH NEVRETENČARJEV
  LEKSIKON JADRANSKIH MORSKIH ORGANIZMOV
  LEKSIKON RIBNIŠKIH RASTLIN
  SLOVENSKE VODE
  ZGODOVINA VREMENA - MARIBOR in SVET
  MALE ŠALE
  NASVETI NAŠIH BABIC
  MAURITIUS blog by ROBERT LEITINGER
  TAJSKA PART1 blog by ROBERT LEITINGER
  MALDIVI blog by ROBERT LEITINGER
  DOMINIKANSKA REPUBLIKA blog by ROBERT LEITINGER
  EGIPT blog by ROBERT LEITINGER
  KANARSKI OTOKI blog by ROBERT LEITINGER
  TAJSKA PART 2 blog by ROBERT LEITINGER
  FILIPINI blog by ROBERT LEITINGER
  MALEZIJA - TAJSKA blog by ROBERT LEITINGER
  UGODNO IN VARNO PO SVETU - kako najugodneje potovati
  SVETOVNI DAN...
  NEVARNI MORSKI ORGANIZMI
  TEČAJ ZA POTALJANJE
  TEČAJ ZA VODITELJA ČOLNA
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za NAJLEPŠI RIBNIK in NAJBOLJ NORO DOBRO FOTOGRAFIJO 2012
ANKETA
Zanimam se za:
predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com
 
 
  EGIPT - nekaj koristnih informacij.

HURGHADA in SHARM EL SHAIKH
Dopust v državi z 82milj prebivalci je vedno skrivnosten, kot so njihove piramide, saj nikoli ni čisto varno potovat v to državo in tudi destinacijo ni priporočljivo plačati več mesecev pred potovanjem, saj nikoli ne veš kaj se bo zgodilo.
koralni greben282

Žal in škoda..., saj je to prva in najbližja destinacija, kjer s samo 4h letom pobegnemo iz mrzle Slovenije v tople kraj...a Egipt ne ponuja samo tople kraje, ampak čudovite plaže, kristalno čisto morje, z izjemno lepim koralnim grebenom.

CAS ZA ODDIHcoral reefel fanara

SHARM EL SHAIKHskaleIBEROTEL CLUB FANARA

na terasiNAJLEPSA PLAZAplaza Hurghada

Klima je skoraj vso leto zelo prijetna.
Dec, jan in feb sicer malce manj in tudi voda je v tem času manj prijetna za kopanje.
Najlepše je pa tam za krompirjeve in tudi majske počitnice, izogibal se pa bi letnega dopusta, saj je takrat v Egiptu noro vroče.
Mi smo bili v Egiptu 2 krat in sicer na dveh različnih krajih.
Prvič v Hurgadi smo bili že davnega leta 2003 in sicer v januarju in smo morali prav tako čez dan iskat senco, saj je bilo na plaži čez 30C.
A ker je svetlo le nekje do 17h in se zvečer kar precej ohladi, je potrebno oblečt tudi dolge rokave ali kakšno prehodno jakno.
Vreme je ponavadi vedno malce do malce bolj vetrovno in redkokdaj je oblačno in še redkeje pade kakšna kapljica dežja.
Včasih tudi 2 leti ne in mi smo bili ob drugem obisku v letu 2013 v Sharm el Sheiku srečni udeleženci tega spektakla. Ob par dežnih kapljah smo užival skoraj celo minuto.

DEZ V EGIPTURDECE MORJESONCNI ZAHOD SHARM EL SHEIKH

Za Hurghado je bila potrebna viza, za Sharm El Shaik pa ne, v kolikor si ostal znotraj Sinajskega polotoka

Hrana je bila vrhunska in vsaj meni je bila v prvem hotelu Jasmin Village v Hurgadi boljša, kot v drugem hotelu Iberotel Club Fanara. Izogibal sem se pa solati in sadju, ki so ga prali z vodo ter ledu, čeprav ni nič kaj dosti pomagalo. Z prebavo sem imel kar hitro težave, tako da sem zadnje dni iskal ležalnike bolj po bližini wc-ja, kot pa lepoti koralnega grebena. Žal je to tudi ena izmed črnih pik egiptovskega turizma.
izvrstna hranasladice
Plaže so bajne, lepe peščene in v Sharmu smo imeli ob hotelu nooooro dober koralni greben, kjer si imel kaj videt, tudi če se ne potapljaš. Z otroci smo bili non stop na reefu in naredili smo miljon čudovitih vodni slik. Voda je ekstremno čista in ko se reef konča, vidiš še brez težav 30m globoko.
A pozor pri plavanju za kakšno lepo ribico, saj ker je voda tako čista se kar hitro mimogrede spustiš na 10m globine

globokoAdubefduf sexfasciatusHENIOCHOUS INTERMEDIUS

koralni greben iberotel club fanaraMORSKA RIBA  Abudefduf sexfasciatusmorske ribe - rdece morje

potapljaci1potapljaciPseudanthias pleurotaenia

Kopanje v bazenu, ki je bil v našem hotelu sicer zelo lep in ogromen, je glede na koralni greben, ki ga ponuja morje, po moje greh.

BAZEN OB HOTELUNOCNI POGLED

Kužki so, morski mislim in po večini so prijazni...mi jih sicer nismo videli, niti na potapljanju, a znajo kdaj zait tudi do koralnega grebena. Hranjenje rib je strogo prepovedano in če kdo ne vem kaj pomeni Dont feed the animal, ki je ob plažah večkrat z veliko napisano, lahko kar hitro čuti na svoji roki, vratu in ušesu, če v vodo zaradi želje po sliki z polno ribami odnese tudi hrano...ne ne mislim nas...hehe
V morju plava veliko rib iz vrste kirurgi, ki imajo na repu skalpelu podobno izredno ostro ploščico, s katero se bojujejo in ko je borba za hrano te lahko kar precej boleče porežejo po roki ali telesu.

kirurgi rdece morjeHRANJENJE RIBPA291426

Tudi drugače je kirurg Acanthurus sohal kar precej jezljive narave in se zna kar malce spustit v tebe, če si v bližini njegove teritorije.

Acanthurus sohal

Hotelski kompleksi so ponavadi v nulo porihtani, cm stran od hotela je pa že puščava in tam kjer ni zalivalnega sistema, tam ni ničesar drugega kot pesek.

VHOD V APARTMAEKSOTICNA DREVESAEGIPT RDECE MORJE

kaktusihamburger

Shoping v hotelskih trgovinah je normalen, cene kar ugodne, nakupovanje na ulici in bazarjih je pa zelo naporno in tudi cene so še bolj prijetne, kot v hotelu, a si jo moraš prej "pridelat".
Egipčansi so vrhunskih prodajalci in barantanje je njihov nacionalni šport. Tudi do 5krat je možno ceno znižat. Halo my friend slišiš na vsakem koraku in obvladajo veliko jezikov, nato pa se začne borba za ceno.
Meni je bilo to kar moteče, drugače pa ponujajo ogromno fejk robe za smešni denar in nekaj od te robe je tudi zelo kvalitetna, kar nekaj pa ne.
Npr. nabavil sem si adidas original kopi trenerko in teniske oboje za 15eur/kom in trenerka je še danes ko nova, teniske so pa zdržale le do prvega dežja.
V mestu je bilo kar varno, a glede na vse kontrole in polno bojno opremljeno vojsko na checkpointih ni bil ravno prijeten občutek.
Edin ki nas je "napadel" v mestu je vodič kamele, ki nas je tako dolgo utrujal, da smo na to le rentalo kamelo, nato pa je hotel še 50eur za 10min.

varovanjev mestu

Pot od hotela v Hurghadi do mesta je bila daljša, a so taksisti kar poceni in zanesljivi, le ponavadi te še odpeljejo v kakšen že prej dogovorjen shoping center, kar imajo dogovorjeno z lokalnimi prodajalci, a če si malce strpen, te hitro izpustijo na svojo želeno lokacijo.
Ljudje so zelo prijazni in pripravljeni pomagat in ko sem iskal nekaj za fotoaparat me je lastnik trgovine kar s svojim avtom odpeljal do trgovine z tehniko...sem se že malce ustrašil in v žepu držal manjši pipec skozi vso vožnjo, saj smo se peljali kar po zelo temačnih ulicah, a je bilo vse ok.
Ogled starega dela mesta je skoraj nujen, saj takšnih bazarjev, prodajaln začimb in mesarij ne vidiš nikjer. V mestu so nam dali probat tudi šišo za kadit.
bazar Egiptsisaegipcanka

Imajo pa vrhunske perfume, prvega iz leta 2003 še imam danes in še vedno diši kot nov.

Večere smo ponavadi preživljali na kakšnem showu v sklopu hotelskega kompleksa in pitju kakšnih koktajlov...allinklusive je zelo zaželena oblika rezervacija, saj so cene hrane in pijače kar visoke.
Tudi sprehod z lučko ob pomolu je zvečer kar zelo zanimiva izkušnja, saj k lučki priplava kar veliko zelo atraktivnih morskih organizmov.

plamenke - egipt

Izleti v Egiptu so pa že mali samomor.
V Sharmu smo na izlet zaradi slabih izkušenj izpred 10let šli le takrat ko smo se šli potapljat in snorkljat z ladjo v naravni rezervat Ras Mohamed, v Hurghadi smo pa šli ogledat mesto Luxor ob reki Nil, kar je ca 360km vožnje z mini avtobusom.
Ras Mohamed
To je bila sigurno najbolj nora vožnja v življenju.
Ob 7h se naredi konvoj vseh avtobusov, ki gredo skozi puščavo in v gore od morja do reke Nil.
Konvoj se naredi zaradi nevarnost teroristov, ki so že večkrat ugrabili razne turiste.

konvoj

Vsi štartamo naenkrat in vsako uro se ustavimo, vmes pa se avtobusi prehitevamo, kot da smo na dirki in sicer najpočasnejši avtobus je na manjšem odstavnem pasu, malce hitrejši na normalnem pasu, še malce hitrejši na pasu, ki pelje v drugo smer, torej lahko vmes pripelje še tudi kak velik šlepar z lesom v nasprotni smeri in najdrznejši avtobus prehiteva vse tri avtobuse še na odstavnem pasu na drugi strani ceste.
Prehitevanje se izvaja nonstop in ponavadi tistega ki prehitevamo vozi z 90km/h, mi pa prehitevamo z 91km/h in to se izvaja vseh 360km tja in zvečer še po temi nazaj. In še mimogrede v Egiptu avti tudi zvečer nimajo prižganih luči, le neke šibke modre ledike.
In prehitevanje res nima popolnoma nobenega smisla, saj se moramo skoraj vsako uro vsi v konvoju ustaviti, da se strne konvoj in potem tisti hitri tako ali tako čakamo najpočasnejše. Sicer sem zelo adrenalinski človek, a to res ni bila prijetna vožnja.

nora voznjabrez luci

No moram pa priznat, da smo videl kar nekaj zanimivih krajev in bolj kot smo se približevali reki Nil, bolj je bila pokrajina zelena.
Revščina je v tem delu sveta še vedno zelo velika in razlika med našim načinom življenja in standardom je ogromna.
Mesto Luxor je vreden ogleda, saj ponuja veliko zelo starih in zelo lepih znamenitosti, zelo ohranjen Karnak tempelj ter veliko naravnih piramid in grobnic v dolini kraljev .
V templju smo bili z našo 5letno hčerjo, ki je takrat imela blond dolge lase in modre oči glavna atrakcija, saj so se želeli vsi slikat z njo in se ji dotikat lase.

karnak tempelPapiruspiramida

stebridolina smrtikamela

V mesto, ki ima ca 350.000 prebivalcev in je velik kot Maribor je še veliko revščine, koze kar prosto brskajo po smeteh, prvi zavoj z glavne ceste v centru mesta pa že ponuja pogled podeželja.
V spominu mi je ostala tudi skupina otrok, ki so nas obkrožili in prosjačili za denar in to tako nasilno, da, ko sem vzel denar iz žepa in ga želel razdelit med njimi mi je izginil, še preden sem uspel pogledati, koliko sem ga sploh imel.
egipcanikozeMESAR

mesnica Hurghadarevscina Egiptslabe razmere

stranska ulicav puscavireka nil

Potapljanje je bilo lepo in atraktivno, še posebej mi je ostal v spominu prvi nočni potop, kjer te okrog nog spremlja velika jata plamenk in dlje kot imaš vklopljeno lučko, več se jih nabere.
V Egiptu imajo malce moteč checkdive, ki ga izvajajo pred prvim potopom in to na globini 4m.
Ta je obvezen ne glede na število potopov, ki jih imaš in kako vešč si potapljanja.
Cena enega potopa je 45eur.
acroporaanemona in amphiprion clarkii EgiptAetobatus narinari

Pterois volitansPterois volitans - plamenka Pygoplites diacanthus

Taeniura lymmaPomacanthus imperatorPomacanthus maculosus

v votliniChaetodon semilarvatusChaetodon austriacus

Arothron stellatusBalistoides viridescensCephalopholis argus

PA6000000nocni potop Egiptdiving in Egipt


©2012 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger], e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 25.8.2019, 6:37:34 | obiskovalec številka: 5434789 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook