AQUA-RO-DESIGN; ribniki, akvariji, fontane,...
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

FILTRIRNA TEHNIKA PRIMERNA ZA PLAVALNI RIBNIK

%%%fbLikeLink%%%
VPRAŠANJE št. 236:
Kakšno filtrirno tehniko naj uporabim za plavalni ribnik, da bo voda tako čista, da lahko v njej plavam?
Kako se plavalni ribnik izgradi, lahko ob ribniku postavim mosta ali pomol?
Helmut


ODGOVOR:
IZVEDBA plavalnega dela je možna na dva načina:
- v izkopano jamo naši želenih in primernih dimenzij položimo folijo, rastlinski del pa ločimo ali fizično z že prej pripravljenem izkopom ali pa dekorativno z kamni ali skalami. Rastlinski del je možno izvest nekje ob ribniku in kasneje pretok vode samo tako usmerit, da voda iz ribnika teče skozi močvirnat del in nato nazaj v ribnik.
- v izkopano jamo postavimo leseno konstrukcijo, s čimer dobimo v ribniku zelo čiste linije in z kvadratno postavitvijo občutek normalnega bazena.
Vse vodne elemente oblečemo z folijo za leseno konstrukcijo pa je prostor za močvirnat rastlinski del.

RASTLINSKI FILTER - MOČVIRNAT DEL
Plavalni ribnik je nekakšen skupek bazena in okrasnega ribnika, kjer lahko v ribniku plavamo, za čisto vodo pa skrbimo z primernimi in dovolj kvalitetnimi filtrirnimi napravami ter predvsem z velikim rastlinskim filtrom, oziroma kot ga nekateri poimenujejo močvirnatim delom.
Plavalni del je potrebno malce fizično, oziroma vizuelno na pogled ločit od močvirnatega dela in v tem delu je ponavadi tudi skrita čistilna tehnika.
Plavalni del je globine do 200cm, po želji lahko tudi več, medtem ko je močvirnat del globine le 20cm in mora predstavljat vsaj 30% celotne površine ribnika.
Včasih so za močvirnat del uporabljali tudi večjo globino in vanj posadili rastline oksigenatorje, a v zadnjem času se uporabljajo predvsem rastline, ki zelo bujno in zelo hitro rastejo in imajo v vodi le korenine.
Hitra in bujna rast pomeni, da rastlina potrebuje ogromno hrane, s čimer tudi alge manj rastejo.

FILTRIRNA TEHNIKA je pri plavalnem ribniku zelo pomembna, saj z kopanjem v vodo vnesemo ogromno snovi, ki znajo kar hitro skaliti vodo in predvsem porušiti naravno ravnovesje.
Brez velikega rastlinskega filtra v plavalnem ribniku daljnoročno zagotovo ne bo čiste vode, ločena izvedba biološkega, mehanskega in uv filtra pa je prav tako že skoraj osnova.
Vsak filter naj poganja svoja črpalka, saj s tem dosežemo dovolj dober pretok vode in primerno močan pretok vode za vsak tip filtra.
Pretok vode skozi mehanske čistilne materialne mora biti zelo velik, malce manj skozi uv- napravo, ki pa nikakor ne sme biti zaporedno vezana z rastlinskim ali biološkim filtrom, saj uniči tudi tiste koristne bakterije, ki jih biološki in rastlinski filter potrebujeta za normalni in pravilno delovanje.
Pretok vode skozi rastlinski in biološki filter pa naj bo zelo šibak, saj se tako lahko oranske snovi lažje pretvorijo v novo manj toksično obliko.
Za še boljšo kvaliteto vode bi v plavalni filtrirni sistem dodal še i-tronic ter ozonsko napravo, saj tako z različnimi filtrirnimi sistemi pokrijemo vse negativne parametre, zaradi katerih nastajajo alge, oziroma tvorijo motno vodo.
Načinov filtriranja, kako priti do čiste vode v plavalnem ribniku je kar nekaj, osebno sem pa imel z tem sistemom najboljše izkušnje.
Vsekakor pa morajo imeti vsi skupni imenovalec in to je čista voda, v katero se bomo brez pomisleka namočili, kar pa seveda pomeni, da mora biti filtrirna tehnika kar precej kvalitetnejša od tiste, ki se uporablja za normalne okrasne ribnike.

DEKORACIJSKI ELEMENTI so pri plavalnem ribniku še posebej pomembni, saj dajejo celotnemu ribniku lepo vizualno podobo, prav tako pa služijo svojemu namenu.
Mostički se pri plavalnem ribniku redkeje uporabljajo, saj precej zoožajo ribnik, če pa že, pa se izvedejo nekje pri močvirnatem delu.
Zato pa so pri plavalnih ribnikih mnogo bolj aktualni pomoli, od koder lahko v ribnik skačemo in po kopanju posedamo.
Skakalna skala je skala, ki je sicer tudi lahko del okrasnega ribnika, le da tam nima takšnega naziva. Kot že samo ime pove, skala služi skoku v vodo in se postavi nekje ob ribniku tako, da lahko varno skočimo v vodo, v kolikor je ribnik dovolj globok. Če je skala del ribnika je na njo potrebno razmišljati že pri sami izvedbi izkopa, da pripravimo primerno sidrišče, ko pa jo polagamo na svoje mesto pa pod njo položimo še nekaj plasti folije, da nam skala, oziroma bodoči skakalci ne preluknjajo osnovne folije. Isto velja za vse ostale večje in težje skale, če tudi nimajo nobene funkcije in so le kot dekorativni element.
Stopnice služijo za varen vhod in izhod iz ribnika in so lahko narejene iz kovine ter pritrjene na pomol ali pa se vkopajo v stene ribnika, na kar pa je prav tako potrebno razmišljat v sklopu izvedbe izkopa. Če bodo stopnice del ribnika, oziroma prvotnega izkopa je potrebno na ta del položit kakšne kamne, saj folija čez čas postane zelo spolzka.

VODNI SESALEC je zelo priročen pri vseh oblikah ribnikih, a še posebej pri plavalnem ribniku in ribnikih z čistimi linijami.
Ker v plavalnem delu ribnika ponavadi ni ostalih dekorativnih elementov ter lokvanjev, je pogled na plavalni del dokaj prost in zato je že vsaka manjša nečistoča in alga hitreje vidna, kar lahko enostavno odstranimo s sesalcem.
Sesalec dela na istem principu kot hišni sesalec, saj z njim z vode preko cevi in določenih nastavkov odstranimo plavajoče nečistoče.
Roby
 
10.06.2017 | objavil: Robi | Število ogledov: 20
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 2.5.2024, 0:50:3 | obiskovalec številka: 6816188 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook