www.akvarij.com -> INTERVJU ZA REVIJO NAŠ DOM!
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

INTERVJU ZA REVIJO NAŠ DOM!

%%%fbLikeLink%%%
VPRAŠANJE št. 229:
V reviji Naš dom se pripravlja članek o akvarističnih trednih, zato vam želimo zastaviti par vprašanj.
Dušan W.


ODGOVOR:
Mnenje strokovnjaka
Akvaristika: trendi gredo v morsko smer

Uvod:
"Akvaristika je pri nas že kar nekaj let v porastu, za kar pa je po moji oceni krivec hiter in stresen zahodni način življenja; ko so ljudje siti službe, se ob neslišnem gibanju rib radi sprostijo in si 'napolnijo baterije'. Svetovni in evropski trg letno in že skoraj mesečno izboljšujeta akvaristično opremo in vse, kar je možno dobiti na svetovnem tržišču, je možno ponuditi tudi slovenskim ljubiteljem akvaristike," pravi Robert Leitinger, strokovnjak iz podjetja AQUA-RO-DESIGN.

TRENDI V AKVARISTIKI
- Kakšni so najsodobnejši trendi v akvaristiki, ko gre za zasebne investicije/objekte?
"Morda se sliši čudno, a tudi v akvaristiki imamo trende in ti se zadnja leta kar precej nagibajo v morsko smer. Če smo atraktivne in velike morske akvarije pred leti občudovali le v kakšni reviji ali na televiziji, lahko z veseljem povem, da imamo tudi v Sloveniji vedno več zelo atraktivnih in kar precej velikih morskih akvarijev. Evropa in padec mej, ogromna izbira opreme in ponudnikov ter tudi spletne ideje in podatki so še izpred nekaj let strah zbujajočo morsko akvaristiko približali vsem zainteresiranem. Še pred leti smo akvarij tudi prilagajali prostoru, dandanes pa prostor že v osnovnem načrtu gradnje prilagajamo akvariju."

- Kateri so osnovni kriteriji za umestitev akvarija v prostor?
"Prvi je ta, da akvarij služi svojemu namenu. Akvarij naj bo postavljen v stanovanju tam, kjer se ljudje zadržujemo in kjer je viden iz različnih koncev stanovanja ali sob. Akvarij naj ne bo postavljen v kakšnem kotu, shrambi ali celo garaži, kot sem že videl, in naj ga ljudje ne postavijo samo zato, ker ga ima tudi sosed. Postavitev akvarija mora ustrezati tudi drugim prostorskim in tehničnim zahtevam, od primerne velikosti akvarija do svetilne ter čistilne tehnike. Raje manjši akvarij z boljšo opremo kot večji s slabšo. Pri izbiri primernega prostora pa moramo biti tudi pazljivi na direktno sončno svetlobo, ki nikakor ni prijatelj čistega akvarija, saj povečuje rast alg v vodi."

- Kako ocenjujete ponudbo v trgovinah pri nas v primerjavi s ponudbo v tujini?
"V Sloveniji obstaja veliko različnih zoo trgovin in vrtnih centrov z opremo, ki po večini zadovolji povprečnega slovenskega akvarista. Za kakšno bolj specifično akvaristično opremo, morski organizem in tudi kakšen kvaliteten strokovni nasvet ali idejo pa se izbor ponudnikov že kar krepko zoži. A tudi v Sloveniji lahko dobimo vso najnovejšo opremo, ki se je pred kratkem pojavila na svetovnem tržišču."

VELIKOST, POSEBNOSTI IN CENE
- Večji akvarij je modro predvideti že v načrtu novogradnje. Katerim težavam se lahko s tem izognemo?
"Ravno v teh primerih se kažejo spremembe na akvarističnem področju, saj smo še pred kakšnimi petimi leti v glavnem sodelovali s končnimi strankami in se z njimi dogovarjali za možnosti postavitve akvarija v že opremljenem in vseljenem stanovanju, danes pa se pretežno dogovarjamo z arhitekti. Vsi večji akvariji so po večini izdelani po naročilu in so tudi obdelani tako, da so del stanovanja. Ponavadi zanje velikokrat izrišemo načrt, še preden so postavljeni temelji za hišo. Prednosti tega so seveda velike, saj se izognemo naknadnim gradbenim in mizarskim opravilom, akvarij lažje postavimo v prostor, zanj lahko ponudimo več in predvsem primernejšo opremo, ki pa vpliva tudi na nižjo ceno celotnega sistema."

- Od česa vse ali od česa je najbolj odvisna cena akvarija? Kaj moramo imeti v planu, ko snujemo investicijo?
"Če je akvarij planiran dovolj hitro, lahko zanj izberemo ustreznejšo opremo, ki je ponavadi cenejša in tudi varnejša. Na ceno akvarija pa vpliva več stvari: akvarij po naročilu je seveda dražji; večji ko je, višja je cena; bolj zahtevne ribe kot bodo plavale v njem, večja je potreba po kvalitetnejši in številčnejši opremi; morski akvarij je dražji kot sladkovodni; na ceno pa vplivajo tudi določne želje strank po nenavadni obliki akvarija, določeni specialni vrsti podvodnih organizmov."

- Kako pogosti so akvariji izdelani po naročilu?
"Če naročnik išče akvarij, večji od 500 litrov - po želji celo morskega -, je skoraj vedno narejen po naročilu, saj je skoraj vsak tak orjak zgodba za sebe."

- Sladkovodni ali slanovodni? Katere so največje razlike?
"Razlike so ogromne. Slanovodni oziroma morski akvarij je neprimerno lepši, bolj atraktiven in ga enostavno ne moremo primerjati s sladkovodnim. Dokler razlike ne vidimo v živo, jo je težko opisati z besedami; pestrost barv, jasnost barvnih kontur, nenavadne oblike morskih organizmov in njihova izbira. Razlike se kažejo tudi v opremi, saj je pri sladkovodnem akvariju kar precej manj čistilne tehnike ter raznih dodatkov in je tudi svetilna enota malce bolj primitivna kot pri morski izvedbi, kjer imamo več svetilnih modusov. V morskem akvariju ustvarjamo tudi različne tokove vode ter z različnimi filtrirnimi tehnikami na različne načine razgrajujemo organske snovi. Potreba po čisti vodi je pri morski vodi seveda večja, vse te naprave pa služijo za simulacijo naravnega habitata, saj bo le na tak način akvarij lep in bo služil svojemu dejanskemu namenu. Pri razlikah še je treba omeniti, da sladko vodo v akvarij nalijemo kar iz pipe, medtem ko morsko proizvajamo s osmozno napravo in to nato solimo. Edina prednost
sladkovodnega akvarija je hitrejše izoblikovanje ravnovesja v njem, pri morskem pa morske organizme naseljujemo postopoma, nekatere specialne vrste tudi šele po šestih mesecih od zagona akvarija."

SANJSKE IZVEDBE
- Akvarij kot dizajnerska nadgradnja prostora? Kakšne so sanjske izvedbe?
"Sanjske izvedba so verjetno stvar vsakega posameznika, na kar v veliki meri vplivajo osebna želja po velikosti in tipu akvarija, velikost prostora, s katerim razpolaga posameznik, ter zmožnost finančnega vložka. Kar nekajkrat sem se že prepričal, da ljudje nimajo samo sanjskih akvarijev, ampak tudi sanjske ribe in celoten projekt akvarija prilagodijo ustreznemu domovanju sanjske ribe. Včasih je to morski pes ali pa morda samo morski konjički."

- Pa približne cene?
"Nisem pristaš akvarijev, manjših od sto litrov, in jih tudi odsvetujem, saj je zelo težko dolgoročno vzdrževati manjšo količino vode, za slab sloves in jezo lastnikov teh akvarijev pa sta ponavadi krivi še slabša čistilna tehnika in neprimerna svetilna enota. Takšne akvarije lahko dobimo tudi za manj kot 100 evrov. Ker je pri akvaristiki na mestu pregovor Malo denarja, malo muzike, svetujem raje akvarije velikosti nad sto litrov.
Večji ko je akvarij in več ko je v njem dodatnih naprav, lepši in bolj zdrav je in manj bo z njim težav pri vzdrževanju. Temu primerno višja bo cena. Sladkovodni akvarij velikosti okoli 200 litrov je možno dobiti že za 250, 400-litrskega pa za 450 evrov. Večjim akvarijem, ki jih izdelujejo po naročilu, cene precej strmo naraščajo in hitro dosežejo več tisoč evrov.
Morski akvariji imajo vedno višjo ceno in se gibljejo od 500 evrov naprej. Če pa si omislimo na primer akvarij velikosti 2000 litrov z vso tehniko vrhunske kvalitete in popolno avtomatiko, potem pa lahko zanj odštejemo tudi več kot 25.000 evrov. A brez skrbi, tudi za precej nižjo ceno je možno postaviti zelo lep morski akvarij."

- Kakšen bi bil vaš sanjski akvarij?
"Sanjski akvarij že imam, če pa bi zadel na lotu, bi porušil eno steno dnevne sobe in bi čez celotno naredil akvarij, ki bi bil tako velik, da bi se lahko vanj potopil tudi sam. Mislim, da ni večjega užitka, kot se potapljati in plavati z ribami, in če bi lahko to storil kar iz domačega naslonjača, bi bilo krasno."




 
09.11.2010 | objavil: Robi | Število ogledov: 16
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 1.5.2024, 20:48:23 | obiskovalec številka: 6816108 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook