www.akvarij.com -> NOVOSTI NA PODROČJU RIBNIŠKEGA PROGRAMA!
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

NOVOSTI NA PODROČJU RIBNIŠKEGA PROGRAMA!

%%%fbLikeLink%%%
V pripravi!

V zadnjih letih se je na tržišču pojavilo kar nekaj različnih naprav, ki se več ali manj uspešno borijo proti algam.

I-tronic
je naprava stara že kar nekaj let in z služi za odstranjevanje alg.
Sestavljena je iz anode, ki je iz mineralnega materiala in iz katode, ki je iz kovinskega materiala.
Mikroprocesor, ki je voden z digitalnega monitorja nadzoruje elektronski impulz, ki povzroča medsebojno reakcijo med anodo in katodo, s čimer dobimo proste ione, oziroma minerale, ki so naravni zaviralci rasti alg.
Procent moči tvorjenja naravnih zaviralcev alg moramo nastaviti postopoma od 5% do 30%, mineralno anodo, ki pa se ob tem porablja, pa moramo obnavljati, na kar nas tudi opozori zapis na monitorju.
Naprava ni samo tako napredna, da zaustavi tvorbo alg, ampak celo zaustavi rast že obstoječih alg ter jih s časoma tudi popolnoma odstrani.
Alge postanejo prvo bele, nato zginejo


Filc sistem
je prav posebna vrsta filtrirne naprave, kjer filtriranje vode bazira na zelo finem filcu, ki je navit na dveh valjih in med njima raztegnjen na določeno dolžino, skozi katero se preliva voda.
Črpalka potiska vodo iz ribnika na filc, ki je tako fin, da poleg vseh večjih nečistoč odstranjuje tudi alge. Ko se filc umaže, zapolni, se nivo vode v posebni posodi, kjer je nameščena filc tehnika, dvigne in tipalo zavrti valje, ter na mesto pretoka voda premakne čisti filc, umazan se pa navije na drug valj.
Za čiščenje te naprave skrbi avtomatika, naše edino opravila pa je menjava filca, ko se ta v celoti odvije z prvega valja.
Ta naprava daje res fantastične rezultate mehanskega čiščenja vode in je primerna tudi za tiste ribnike, kjer se ustvarja več alg, a ne nadomešča biološkega čiščenja vode, zato ob tej napravi še vedno svetujem dober biološki filter ter uv - napravo.



UV-C Redox Turbo3 -ozonska naprava

je kar precej nova naprava in je na tržišču recimo šele kakšni 2 leti, čeprav njen princip delovanja iz morske akvaristike poznamo že kar nekaj let.
Naprava sloni na ozon tehniki, oziroma delujejo na ta način, da se v ribniku dodaja ozon - O3, s čimer se poveča oksidacija ter sterilizacija vode.
Ozon - O3 je sestavljen iz treh kisikovih molekul, s čimer se tretja kisikova molekula, ki je prosta še hitreje veže z odpadnimi produkti (organskimi snovmi) in jih še hitreje razgrajuje - oksidira.
Ozon se veže na nezaželene mikroorganizme, bakterije in viruse in jih kar precej hitreje odstranjuje iz ribniške vode, kar pomeni, da je v ribniku manj alg, da so ribe bolj zdrave in da je voda prosojno čista.
Prav tako je razgradnja amoniaka, amonija ter nitrita v končni produkt nitrifikacijskega postopka močnejša in hitrejša. Amoniak, amonij in nitrit so zelo strupene substance in zato jih je potrebno zelo hitro pretvorit v drugo obliko.
Ozonska naprava je sestavljena iz naprave za proizvodnjo ozona ter reaktorja preko katere s pomočjo črpalke dovajamo vodo in reakcija se izvaja le v reaktorju, zato v ribniku še vseeno ostane kar nekaj koristnih bakterij, ki so nujno potrebne za zagon in delovanje biološkega filtra.
Ozonska naprava, ki proizvaja ozon je podobna zračni črpalki in ta dovaja v reaktor ozon, poganja pa se ali ročno ali pa preko avtomatike, kjer sonda meri vrednost redoksa v vodi in glede na nastavljivo vrednost vklaplja dodajanje ozona. Redoks se meri v mV in nam daje podatke o onesnaženosti vode, nižji kot je, bolj je voda onesnažena.
Biološki in predvsem mehanski filter sta pa kljub revolucionarni ozonski napravi še vedno osnovi pri izgradnji ribnika, saj delujeta na drugačnem principu kot ozonska naprava, ki ni sposobna odstranjevati mehanskih delcev in šele skupek vseh filtrirnih naprav ustvarja v ribniku idealno klimo ter za ribe izvrstne pogoje.
Ozonska naprava je zelo priporočljiva za večje ribnike, plavalne ribnike ter ribnike, kjer so pretežno naseljeni koi krapi, kjer je ali večje onesnaženje vode, oziroma je potreba po čisti vodi večja.


Naprava z ultrazvokom
 
18.04.2010 | objavil: Robi | Število ogledov: 12
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 28.4.2024, 22:40:1 | obiskovalec številka: 6814508 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook