www.akvarij.com -> NOV RIBNIK IN TEŽAVE Z ALGAMI
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

NOV RIBNIK IN TEŽAVE Z ALGAMI

%%%fbLikeLink%%%
VPRAŠANJE št. 192:
Sem že čisto obupana, saj smo v naš ca 12000 ribnik investirali kar zajeten kupček denarja in če pogledam ribnik danes, je po skoraj dveh mesecih podoben bolj kakšni mlakuži polni alg, kot pa ribniku, ki bi naj bil okras hiše.
Imamo vso opremo, ki bi se naj dodala v ribnik za vzdrževanje eko sistema ter tudi nekak rastlinski biotop, oziroma so vsaj tako zatrdili v podjetju …., ki so kot neki stručnjaki za izdelavo ribnikov in urejanje okolice.
Zdaj pa se mi nihče več ne oglasi na tel.
Žal sem za vaš slišala, ko so mi ribnik že izvajali in me zanima kako vi rešujete takšne težave in ali imate tudi vi nezadovoljne stranke.
Kako rešiti naš problem? Obstajajo kakšni preparati? Ali naj menjam vso vodo?



ODGOVOR:

Gospa obupanka delo z vodo in še posebej z živimi organizmi ni enostavno in zlagal bi se če bi dejal, da so vse moje stranke popolnoma zadovoljne, saj 100% garancije za uspeh v tem poslu žal ni, na kar pa lahko vpliva več dejavnikov:
-slaba izvedba izvajalca (nestrokovno izvajanje, slaba in ne dovolj kvalitetna oprema,….)
-vaši naknadni posegi (število rib, odmerek hrane, menjava vode, škropljenje drevesnic, pridelkov, izklopi naprav,…)
-višja sila (obilni nalivi, toča, spreminjajoče se vreme, cvetni prah,….)
V našem podjetju se trudimo, da na podlagi vseh dosedanjih praktičnih izkušenj ne ponavljamo napak in če vidimo, da je sistem v vsaj 10 različnih ribnikih dobro deloval, ga svetujemo tudi vsem novim potencialnim lastnikom ribnikov, seveda pa ob tem tudi strankam svetujemu kako naj ribnik nadalje vzdržujejo, da težav z ribnikom ni ali jih je pa čim manj.
Prav tako našo opremo tudi montiramo in jo ne samo prodajamo in ker kar nekaj naših ribnikov tudi vzdržujemo, tako najlažje dobimo vpogled na to kako se določena oprema obnaša tudi v praksi in ne samo glede na tehnične podatke, ki si jih lahko vsak prebere na škatli.
Naše podjetje tudi ni vezano na prodajo opreme le od enega podjetja in iščemo vedno najboljšo kombinacijo med ceno in kvaliteto določene opreme, pa četudi se končni predračun sestoji z opremo različnih proizvalcev.

Ne bi komentiral vaše stručnjake za izvedbo ribnika, saj nimam dovolj podatkov o opremi, legi ribnika,.... a generalno lahko rečem, z ozirom da imam tudi sam kdaj pa kdaj podobne težave naslednje:
- če so izvajalci v vaš ribnik zmontirali osnovno črpalko z pretokom vsaj 6000l/h, uv napravo moči vsaj 18W, mehanski in biološki filter primerne velikosti ter ob tem še dodali rastlinski filter kot navajate - rastlinski biotop, ki bi naj bil velik vsaj 70*70cm in vanj posadili primerne rastline in še morda dodali kak skimmer za pobiranje površinski nečistoč, potem je osnovna filtrirna tehnika primerna
- ribnik mora biti tudi dovolj globok in sicer vsaj 100cm ter v njem ustvarjeno dobro kroženje vode, črpalka ne sme biti na najglobljem delu in na drugi strani ribnika kjer je filter
- v ribniku ne sme biti pretirano število rib in tudi odmerek hrane je zelo pomemben
- v kolikor je v ribniku še kakšna druga črpalka za ustvarjanje raznih vodnih efektov (slap, potok, vodomet) naj ne deluje več kot 5 ur na dan
V kolikor je sistem tako urejen, potem so izvajalci dobro opravili svoje delo, zakaj pa se vam ne javijo na tel, pa verjetno samo oni vedo.
A kljub temu, če izhajava iz tega, da je sistem ok, se v prvih tednih ali mesecih v ribniku dogajajo razne stvari, ki lahko povem kar z prve roke ( iz mojega domačega ribnika ) niso ravno v okras dvoriščnih prostorov.
Težava ki nastane je v tem, da ribnik, oziroma voda potrebuje kakšen mesec, ponekod tudi več, da se spravi v ravnovesje, oziroma da se izoblikuje naraven in stabilen biotop in na to žal ne vpliva tudi najboljša in največja filtrirna oprema.
V kolikor so v filtrirni sistem vključene tudi rastline je pa postopek še malce daljši, oziroma je tako dolg, dokler se rastline ne primejo in prično normalno rasti.
V mojem domačem ribniku je bila voda prvi mesec ali dva takšna, da ko me je kakšna stranka vprašala če jim lahko pokažem ribnik sem dejal da ga sploh nimam, saj mi ga je bilo nerodno pokazat, nato pa se je voda samo od sebe stabilizirala (brez kemije in mojih posegov) in od takrat dalje je voda 365 dni v letu kristalno čista.

Letos pa je pa še vreme zelo zagodlo vsem lastnikom novih ribnikov, saj obilno deževjem, tudi toča in velike temp. spremembe, ki so bile v enem dnevu tudi nad 15C razlike nikakor niso ugodne za stabilen vodni biotop.

Čas in potrpljenje sta edino zdravilo za vaš ribnik in sam sem se že na lastne oči prepričal v par zelo nemogočih situacij, kjer se je ribnik z zelo motno in zaalgano vodo v treh dneh brez posega spremenil v kristalno čisto vodo.
Nimam sicer podatka kakšne alge imate (zaželena je kakšna slika), a tako brez ostalih podatkov in slik bi z končno oceno izvajalcev še malce počakal, saj je čisto možno, da se vam bo ribnik sam od sebe sciklal, nato pa bo voda takšna kot mora biti.

Obstajajo tudi razne tekočine, ki so proti algam, a jih sam ne ponujam, še posebej ne pri vas ko je ribnik še praktično nov in je razlog za nastanek alg drugačen, kot pa da bi bil ribnik star že več let.

Menjava vode prav tako ni zaželene, saj boste z tem le podaljšali otroške bolezni ribnika, če pa so kakšne alge zelo moteče pa jih fizično (z roko ali mrežo) odstranite.

Toliko zaenkrat, najlažjo oceno stanje ribnika in strokovnost izvajalcev pa bi seveda lahko podal v kolikor bi ribnik videl v živo.
V kolikor ste kje v bližini ali v bližini moje poslovne poti, potem se lahko oglasim pri vas in vam brezplačno svetujem


Roby

 
13.07.2009 | objavil: Robi | Število ogledov: 15
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 2.5.2024, 20:11:45 | obiskovalec številka: 6816767 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook