www.akvarij.com -> ZAČETNIŠKA VPRAŠANJA
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

ZAČETNIŠKA VPRAŠANJA

%%%fbLikeLink%%%
VPRAŠANJE št.135:
Lep pozdrav!
Mene pa zanima naslednje: sem začetnik v akvaristiki in želim imeti hladnovodni akvarij z različnimi vrstami zlatih ribic.
Zanima me koliko rib lahko imam v tako velikem akvariju:dolžina-50cm,širina-30, višina-30 in kaj bi bilo narobe če bi jih imel več, kot jih lahko imam.ali mora imeti akvarij osvetljavo?
Kaj je narobe, če je nima?
Imel sem mali akvarij z 2 zlatima ribicama brez osvetljave, pa sta živeli 7 let!
IN ŠE NEKAJ: KAKŠNE RIBE MI PA SVETUJETE VI???
UPAM DA MI BOSTE ODGOVORILI SAJ BOM VAM ZELO HVALEŽEN!
LEPO VAS POZDRAVLJAM, JERNEJ


ODGOVOR:
V grobem poznamo samo dve vrsti hladnovodnih ribic in sicer zlate ribe ter pajčolanke!

Obe vrsti sta sicer zelo odporni, a ker zrasteta v naravi do 40cm jih odsvetujem da bi jih "strpali" v vaš akvarij velikosti 45l. Mislim, da sem že nekje zapisal, da ljudje mešate pojme med odporno ribo in velikostjo akvarija. Če so zlate ribe zelo odporne še ne pomeni, da jih lahko naselimo v mali akvarij, kjer bo sicer nekaj časa normalno živela, a kaj boste naredili, ko bo začela rasti. Ali boste nabavili drug večji akvarij ali pa ji boste življensko dobo, zaradi neprimernih pogojev precej zmanjšali.

Zato vam za 45 l akvarij priporočam izbor ribic, ki ne zrastejo čez 10cm (recimo neonke ali pa živorodke, ki so prav tako kar precej odporne)

Vsak akvarij bi naj bil osvetljen predvsem zaradi rastlin in zaradi nas ljudi, saj se pod lučjo ribe še posebaj svetijo in šele ob primerni izbiri žarnic kažejo svoje prave atraktivne barve. Če drug razlog pozabiva in lučke vseeno ne bo, potem vam ne bodo uspevale rastline, ki pa so sestavni del biotopa. Če ne bo biotop v ravnovesju, potem akvarij ne bo lep in tudi možnost pogina rib bo vse večja.
Torej, kot vidite je vse povezano, zato vam svetujem, če želite imeti daljnoročno mir z akvarij, osvetlitev akvarija z primerno žarnico, primerno velik filter in če ne bodo v akvariju hladnovodne ribe, potem še logično tudi grelec.

Kar pa se tiče vaših izkušenj z dvema zlatima ribicama in malim akvarijem, pa lahko povem, da so bili moji začetki spoznavanja akvaristike podobni in včasih se ribe navadijo tudi na zelo nemogoče razmere, kar pa ni pravilo in narobe bi bilo, če bi jaz kot strokovnjak zagovarjal takšno "početje"
Je za poskusit, a ga zelo toplo odsvetujem, saj verjetno tudi vi ne bi uživali, če bi vas kdo za 7 let, oziroma v primerjavi z ribami za vašo celo življenje zaprl v kakšno malo sobico v kleti.

Lep pozdrav!
Roby


VPRAŠANJE št.135 - DRUGI DEL:
Najlepša hvala za odgovore. Mislim da vse zlate ribe in pajčolanke ne zratsejo do 40 cm( mislim moje so bile okoli 4-5 cm.Zanima me, katere vrste HLADNOVODNIH ribic bi priporočali Vi, in koliko jih lahko naselim v tak akvarij 45 l.kaj bi bilo narobe če b jih bilo VEČ kot jih je lahko?
Lp, še enkrat se vam zahvaljujem za odgovore,
Jernej


ODGOVOR:
Pri hladnovodnih ribah ne obstajajo pritlikave in normalne velikosti, ampak vse zrastejo do normalne velikosti, seveda če so v normalnih pogojih, kar pa 45l akvarij zagotovo ni in zato tudi vaše ribe, če bodo hladnovodne ne bodo zrastle 40cm. Isto je veljalo za vaše ribe iz preteklosti in za vse ribe, ki morajo žal živeti v bučkah.

Če že želite imeti v vašem akvarij hladnovodne ribe, potem se odločite za eno izmed variant:
-5 malih zlatih rib
-3 male zlate ter 2 mali pajčolanki

Verjetno bo v začetku možno naseliti tudi do 10 malih hladnovodnih rib, a sigurno ne za dolgo, saj boste kot sem že omenil ali morali nabaviti večji akvarij ali pa bodo zaradi naravne selekcije ribe počasi bolehale in kasneje poginjale, tako da bodo na koncu v akvariju plavale le najbolj trdožive.
Roby


VPRAŠANJE št.135 - TRETJI DEL:
Spoštovani! V filtru na gobico imam manjšo razpoko.Kako naj jo zadelam brez da bi ribam škodoval? Jutri dobim ribe,vendar nimam sredstva za pripravo vode(nekje sem prebral da mora voda in sredstvo za pripravo vode stati 12 ur).Kako naj naselim ribe?


ODGOVOR:
Ker ne vem točno za kakšen filter gre, vam lahko samo rečem, da se takšna stvar najlažje zalepi s silikonom, ki pa se mora sušiti najmanj 24 ur.
Sredstva za pripravo vode je potrebno dati v akvarij ob njegovimi zagonu, če pa jih še niste dodali pa vsaj 24 ur pred naselitvijo rib.
Več o sredstvih si lahko preberet na spodnjem linku:
http://akvarij.com/cgi-bin/stran.pl?id=30&izris=pisiHTML&st_strani=1&templ=3&jezik=slo

Pravilen postopek naselitve rib pa je sledeč:
Nove ribe moramo vedno in obvezno prilagajat na novo vodo, kar nima nobene veze, kje ste ribe nabavili, tudi, če vam jih je dal sosed, ki mu še ni nikoli umrla niti ena riba. Zakaj?
Riba se s svojo povrhnjico (zunanjo kožo) vedno prilagaja slanosti vode v kateri živi. In če je slanost ali skupna trdota vode, v vodi kjer je prej živela manjša, kot v vodi, v katero jo bomo spustili, mora iz sebe skozi povrhnjico izspustit solne molekule. S tem se pri večjih razlikah koža odpre in na odprto kožo se vežejo bakterije, s čimer riba v 3-7 dnevih zboli in lahko v 10-14 pogine (mnogokrat zato ne izkušeni akvaristi krivijo prodajalce rib, češ da so nabavili bolne ribe).
V praksi je še to bolj očitno, saj vse trgovine ponavadi držijo ribe na večji slanosti in je zato razlika med domačo svežo vodo še večja. Kako se temu izognemo?
Nove ribe doma spustimo iz vrečke v vedro.Nato jim po cevki 4/6mm, počasi preko ventilčka, ki ga zmontiramo na konec cevke dolivamo iz akvarija vodo v vedro. Ta proces izvajamo pribl. pol ure in v tem času dolijemo pribl. dvakrat toliko vode, v kolikor smo ribe prinesli. Torej, če smo ribe prinesli v enem litru vode, dolijemo še v roku pol ure dva litra vode iz akvarija v vedro, kjer imamo nove ribe. Ribe nato polovimo z mrežico in jih spustimo v nov akvarij, manjkajočo vodo pa dolijemo iz pipe. Kaj s tem dosežemo?
S tem se riba postopoma prilagaja na novo okolje in pri morebitni večji razliki v slanosti izspusti iz sebe manj molekul soli, zaradi postopnega prilaganja in se s tem manj odpre njena koža, za morebitne okužbe.
Roby

 
05.11.2007 | objavil: Robi | Število ogledov: 6
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 13.5.2024, 22:32:32 | obiskovalec številka: 6825920 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook