www.akvarij.com -> 60l AKVARIJ IN PAR TEŽAVIC
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

60l AKVARIJ IN PAR TEŽAVIC

%%%fbLikeLink%%%
VPRAŠANJE št.123:
Živjo, pred časom ste mi svetovali glede akvarijev, včeraj pa pride tašča in mojemu sinu prinesla nek 60 litrski Sera akvarij (trgovina Tukano) skupaj s peskom, rastlinami, koreninami… Sedaj ni kaj, vse sva uredili in potem me je skoraj kap, ko sva aktivirali filter-le ta ves čas dela, kot bi poleti delal ventilator. Sedaj me pa zanima, ali obstaja neslišen filter, saj je zadeva blazno moteča, ker je akvarij v sinovi sobi in je predvsem ponoči vsak šum še toliko hujši. Res sem žalostna, ker si nisem predstavljala, da je to tako in bi najraje vse vrgla stran! Če obstaja tak filter, kje ga dobim in koliko stane.

Druga zadeva pa je glede rib. Ker imam sedaj tak mali akvarij, je verjetno najbolj pametno, da imam le zlate ribice in pajčolanke. Koliko jih lahko imam v 60 litrskem akvariju? Če pa se vseeno odločim za ostale vrste-koliko neonk in živorodk lahko imam?? Ali res obstaja hrana za 14 dni, če grem na dopust, da nikogar ne 'gnjavim'?

Hvala vam za vse odgovore!!

Obupana Barbara


ODGOVOR:
Uf pa drži tisto o taščah!?!

Brez heca, če je že akvarij v hiši (verjamem da je bil prinešen z dobrim namenom) ga bomo poskušali usposobit po najboljših močeh.
Sam sicer nisem pristaš akvarijev pod 60l, saj je izredno težko izpostavit trajen in stabilen biotop, a obstaja veliko lepih akvarijev pod 100l, eden je celo zmagal v konkurenci 88 akvarijev na mojem tekmovanju za najlepši akvarij v SLO.

Kar pa se tiče aktualnih težav, pa če misliva isti filter (notranji potopni in ne zunanja zračna črpalka) potem vas lahko potolažim, saj obstajajo neslišni filtri, dobite ga lahko pri meni, cena takšnega filtra je pa 35eur.
Če pa govoriva o zračni črpalki, ki je izven akvarija in vam v akvariju ustvarja mehurčke, pa ta ne rabi in tudi ne sme, zaradi ogromno vzrokov, delovati ves dan in jo lahko čez noč brez težav izklopite.
Sam jo vežem kar na isti timer, na katerega je vezana luč in se izklaplja in vklaplja v takšnem intervalu kot je prižgana osvetlitev akvarija.
Najmanj je pa glasna, če jo kam obesite, da ne nalega na kak predmet, neslišne pa žal ne obstajajo.
Pri tem samo pazite, da ne boste zamešali zračno črpalko z notranjo črpalko, ki pa mora delovati 24 ur na dan!!!

Kar pa se tiče rib, pa za mali akvarij sigurno niso primerne zlate ribe in pajčolanke, saj te zrastejo v naravi do 40cm in potrebujejo akvarij velikosti vsaj 200l.
Res, da so te vrste rib najbolj odporne in ne potrebujejo grelca, a to še zdaleč ne pomeni (kar meša 90% ljudi), da jih lahko strpamo v majhen akvarij.

Za vaš akvarij so primerne majnše ribice, kot tudi sami navajate (živorodke in neonke)
Moj predlog je 12-15 neonk, 5-8 živorodk ali pa 10 neonk in ca 10 živorodk ter 4 čistilce.

Hrana za 14 dni res obstaja in z njo se boste izognili "gnjavaži" prijateljev, v času vaše odsotnosti, a prvo ta hrana ni ravno užitna (ribe najverjetneje ne bodo poginile) in kot drugo je zelo zaželeno, da vam akvarij nekdo nadzira, saj če se vam v poletnem času zaradi xy razloga ustavi glavna filtrirrna črpalka, so lahko v treh dneh vse ribe na hrbtu.
Torej če imate možnost naj vsaj vsake 3,4 dni nekdo malce pokuka v akvarij in če še takrat ribe nahrani, bodo imele zagotovo mnogo več od tega, kot pa od hrane za 14 dni, seveda če odmisliva hranilnik.
Roby
 
28.10.2007 | objavil: Robi | Število ogledov: 5
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 13.5.2024, 23:48:18 | obiskovalec številka: 6825970 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook