AQUA-RO-DESIGN; ribniki, akvariji, fontane,...
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

ZIMSKO OPRAVILO LASTNIKOV OKRASNIH RIBNIKOV

%%%fbLikeLink%%%
ZIMSKA OPRAVILA LASTNIKOV OKRASNIH RIBNIKOV
Zima, sneg in led ustvarijo v ribniku pravljično lepo podobo in naše edino zimsko opravilo je, da pri ribniku
NIČ NE DELAMO!
V poznih jesenskim mesecih smo morali ob ribniku opravit zadnji servis, izklopit vse naprave in ribnik pripravit na "zimsko spanje".
Če smo to opravili načeloma čez zimo nimamo z ribnikom nobenega opravka.
led na ribnikuzimska idilazimska pravljica

Vsekakor pa še je potrebno omeniti par ekstremnih dejanj, ki jih nikakor ni zaželeno ponavljati.
"Ribe pod ledom so se mi smilile, zato sem jim razbila led in jim dala malce večjo količino hrane, da bodo lažje prezimile in zdaj mi ni jasno zakaj so vse poginile", je bila izjava ene gospe.
Gospa je naredila dve napaki in sicer, če se je na ribniku naredil led, potem so se vsi normalni življenjski procesi pod ledeno ploskvijo umirili in takoj ko je gospa prebila led jih je z dovodom kisika ponovno aktivirala in ko je še nato dodala hrano, se je vse skupaj pomnožilo z 10. Pospešila in obudila je nitrifikacijski postopek in ker je luknja v ledu čez čas zopet zaledenela, stranski produkti nitrifikacijskega postopka niso imeli izhoda in so se razkrajali pod ledom, kar je privedlo do zadušitve rib.
Ob tem še naj povem podatek, da se najverjetneje ribe hrane niso niti dotaknile, saj se ne prehranjujejo več pod temp. 5C, kaj šele ko je nad njimi ledena ploskev.


RAZNA OPREMA!
V kolikor pa želimo "komplicirat", pa lahko v ribnik dodamo razne blažilci zime, ali bolje rečeno mrazu in to se načeloma uporablja v tistih ribnikih, kjer je pregosta naseljenost rib ali so v ribniku velike ribe ali koi krapi ali pa je ribnik preplitek, globine pod 100cm.
Obstajajo različne izvedbe naprav, ki jih lahko montiramo v ribnik in s tem ribam malce olajšamo in popestrimo zimsko "spanje".

Zračna črpalka!
Če že moramo v hladnih mesecih v ribnik nekaj dodati, potem je vsaj po moji oceni, vsekakor najbolj primerna naprava zračna črpalka, ki jo montiramo izven ribnika, v ribnik pa spustimo le cev in razpršilec, ki dovaja v ribnik zrak ter dlje časa preprečuje celotno zaledenitev ribnika.
Naprava dobro deluje tudi do -15C, kasneje se "luknja" v ribniku vseeno zapre.
Pri spustu razpršilca v ribnik, moramo edino paziti, da ga ne spustimo pregloboko in sicer naj bo potopljen v ribnik le nekje do globine 40-50cm, saj drugače potiskamo v ribnik prehladen zrak in s tem hladimo vodo, ki je na globini 100cm tudi pri najhujšem mrazu 4C.
Glavni namen zračne črpalke torej ni direktno dovajanje kisika in s tem posledično hlajenje vode, ampak preprečitev nastanka leda po celotni površini ribnika, s čimer imajo ribe pod ledom in v vodi zaradi ne nastanka ledu po celotni površini ribnika posredno vedno dovolj svežega kisika iz okolja.
mistral 2

Nastavki iz stiropora!
Druga možnost so različni nastavki in vložki, ki so narejeni iz stiropora in jih lahko uporabljamo v kombinaciji zračne ali normalne pretočne črpalke ali celo brez.
Vsi imajo skupni namen in sicer preprečitev nastanka ledu na ribniku in če se uporabljajo v kombinaciji zračne črpalke, dajejo še boljše rezultate, kot samo uporaba zračna črpalke.
stiropor in zracna crpalka

Pretočne črplake!
Nekateri lastniki ribnikov pustijo skozi vso leto, torej tudi pozimi vklopljeno eno pretočno črpalko.
Ali je to črpalka za potok ali slap ali kar glavna črpalka je načeloma vseeno.
S tem prepričimo, da se ne naredi že ob prvih temp. pod 0C na ribniku v celoti ledena skorja.
crpalka za ribnik J ATP4600, 35WIMG 1755

Ribniški grelec!
Predvsem zaradi reda bi še omenil najekstremnejšo možnost preprečevanja nastanka ledu na ribniku in sicer ribniški grelec, ki pa niti zaradi bioloških in niti zaradi estetskih razlogov niso primerni za ribnik.
Grelec ogreje vodo le na par kvadratih, tako da dobimo neenakomerno temperaturo v vodi, kar ni koristno niti za ribe niti za celoten biotop.
In grelec je prav tako zelo velik potrošnik električne energije.
GRELEC ZA RIBNIKE


Čas, ko pa bomo ribnik prebudili iz zimskega spanja, oziroma ko v ribniku opravimo spomladanski servis in s tem zaženemo vso opremo, pa je odvisen od kraja kjer živimo in od temp.
Načeloma je to nekje okrog 15.3., a bolj kot na datum se moramo orientirat na temp., ki pa naj bodo jutranje nad 0C in dnevne nad 15C in te naj bodo konstantne in ne le par dni.

In ne pozabit...oprema za ribnik je sezonska in ima zato v zimskih mesecih najnižjo ceno, pomladi pa najvišjo.
Izkoristite do 30% popust na vso opremo iz zaloge...a POZOR popust je možno koristit le do 28.2.2022.

 
04.01.2022 | objavil: Robi | Število ogledov: 15
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 29.3.2024, 8:9:52 | obiskovalec številka: 6792234 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook