AQUA-RO-DESIGN; ribniki, akvariji, fontane,...
aqua-ro-design
Domov O podjetju Naše delo Ponudba Galerija slik Nasveti
Aktualne novice Aktualne cene Akvarij.com na Facebook-u
www.akvarij.comwww.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com www.akvarij.com
 
ISKANJE PO PORTALU
VREME PO SLOVENIJI
PREDSTAVITEV TUJI JEZIKI
   
NAGRADNI IZBOR
PRIJAVNICA za CRAZY PICTURE 2018
ANKETA
Zanimam se za:








predhodne ankete
 
eNoviceENOVICE - želim se prijaviti na prejemanje novic spletne strani akvarij.com

 

ZELO POGOSTA VPRAŠANJA

%%%fbLikeLink%%%
Na mail in tudi na terenu dobim ogromno zelo podobnih vprašanj in zato jih bom objavil na naši spletni strani.


NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE AKVARIJ


NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE AKVARIJA!

ZAGON AKVARIJA
Ko se akvarij postavi, napolni z vodo in zažene z opremo, moramo počakat ca 7. do 14. dni za prvi vnos rib. Sveža voda je zelo agresivna, zato moramo počakat, da se izoblikuje malce bolj prijazno okolje za ribice, oziroma bolj stabilni pogoji.
To ustvari filter ter dodatek bioštarterja, ki pospeši delovanje biološkega filtrirnega materiala.
V času ko smo akvarij zagnali in v njemu še ni ribic, torej prvih 7 do 14 dni, mora v akvariju delovat glavni filter ter grelec 24h na dan.
V tem času tudi če še v akvariju ne plavajo ribe, se mora vklopit tudi lučka in morebitna zračna črpalka, le da te dve napravi nista vklopljeni non stop, ampak le 7 do 11ur, za kar skrbi časovno stikalo.
Enak način vklopa vseh naprav imamo tudi takrat, ko so akvarij že ribe.
V času brez rib nimamo z akvarijem nobenega opravila, razen da preverimo, če vse deluje in če se vklaplja in izklaplja luč in da dodamo po priporočilu še v akvarij preostale tablete bioštarteja.
Bioštarter se doda ponavadi na začetku v odmerku ca 50% in nato še 3 dni zapored ca 15%, kar pomeni v praski ob zagonu dodamo v akvarij 6 tablet bioštarteja in nato še 3 dni zapored po 2 tableti.

VNOS RIB
Ko vnesemo ribe v akvarij jih moramo primerno prilagajat in jih nato vsaj prvih 7 dni nadzirat.
Ribe so zaradi transporta in naselitve v nov akvarij pod velikim stresom in zato potrebujejo ca 3. do 14. dni da se počasi prilagodijo na novo okolico.
In ravno v tem času so najbolj ranljive, kar pomeni, da lahko zbolijo in tudi poginejo, zato je nadzor nad ribami v tem času zelo pomemben.
V tem času tudi temu primerno manj jedo.
Prvi dan skoraj nič, nato pa vsak dan malce več in šele čez kakšnih 14 dni pričnejo jest z 100%.
Temu primerno moramo v tem času tudi hranit ribe. Lahko jim sicer damo prve dni malce več hrane, da jih nekako prisilimo, da začnejo jest, a po 14 dneh moramo nato strogo upoštevat pravilo 2min, da ne bomo prehitro uničili sistema.

REDNI SERVIS AKVARIJA
Prvi redni servis akvarija naredimo ca 4. do 5. tednov od vnosa rib (ne od zagona akvarija).
Z vnosom rib se šele začne obremenjevat akvarij zaradi CO2-ja, ki ga ribe izdihujejo, odvečne hrane in ribjih iztrebkov.
Servis izvedemo tako, da prvo izklopimo vse naprave, lučko si načeloma lahko pustimo, obvezno pa moramo izklopit glavni filter ter predvsem grelec, saj lahko pride do poškodb.
Nato s sesalno napravo posesamo pesek in tako menjamo del vode (največ 1/3).
Obvezno moramo posesat pesek in ne samo menjat vode, saj se v pesku nabere ogromno nečistoč, ki jih s sesalno cevjo odstranimo iz akvarija.
Ob tem tudi prekontroliramo filtrirne materiale in jih po potrebi očistimo.
Filtrirne materiale ne čistimo pod tekočo vodo, jih ne puščamo predolgo izven vode, jih ni potrebno prekuhavat ali čistit z čistili in jih tudi ni potrebno vsak servis menjat, ampak jih enostavno delno speremo v vodi, ki smo jo odlili iz akvarija pri izvajanju servisa v vedro.
V tej dejansko akvarijski vodi jih le delno speremo, tako da odstranimo mulj in mehanske nečistoče in jih vrnemo nazaj v filter. S tem odstranimo mehanske nečistoče, tako da so materialni ponovno absorbirni, biološke nečistoče pa ne uničimo preveč, tako da ko akvarij ponovno zaženemo pričnejo biološki filtrirni materiali ponovno dobro in hitro učinkovat.
V času servisa še lahko počistimo steklo in dekorativno obdelamo rastline, v kolikor je potreba in nato akvarij napolnimo nazaj z vodo.
Voda je lahko kar iz pipe, pri tem moramo le pazit, da je približno iste temp, ko je v voda v akvariju.
V kolikor imamo aparat za merjenje prevodnosti, še nastavimo slanost in v vodo dodamo vsaj eno sredstvo za zaščito ribje sluznice.
Ko je akvarij poln z vodo, ponovno vklopimo vse naprave.
V kolikor izvajamo servise redno, se generalka akvarija pri optimalnih pogojih izvede nekje na 4. do 5. let.

TEŽAVE Z AKVARIJEM
Ribe nam povzročajo težave ponavadi le prvih 14. dni in v kolikor se nato navadijo na sistem in novo domovanje nato z njimi nimamo težav razen:
-če so pogoji v akvariju za določeno vrsto neprimerni (na to ima velik vpliv voda iz pipe)
-če smo pretiravali s številom rib
-če so odmerki hrane preveliki
-če ne izvajamo rednih servisov
-če večkrat dodajamo kakšne nove ribice
-če smo naredili kakšno večjo napako
-če zataji kakšno oprema

Rastline ponavadi prvih 14 dni stagnirajo v akvariju, v redko katerem primeru odmre nekaj listov in še redkeje cela rastlina. Vzrok je v tem, ker rastlina menja okolje, ker pride v čisto okolje in svežo vodo in ker v akvariju še ni rib. Ko v akvarij naselimo ribe rastline začnejo počasi rast in v roku enega meseca se že vidi velik napredek. v Kolikor je z akvarij vse ok, pa se rastline v 6 mesecih tako razrastejo, da jih je potrebno razredčit. Tega dogodka se sicer ne veselite, če se bo prehitro zgodil, saj lahko tudi pomeni, da imate akvarij preveč zanemarjen. Več kot bo akvariju nečistoč (NO3 in PO4), bolj bodo rastle rastline.

MERITVE VODE
KH vrednost vode najbolj pomembna in pri tem moramo pazit, da je vedno nad 5, saj drugače bomo imeli z akvarijem ogromno težav.
PREVODNOST VODE je tudi zelo pomembna meritev predvsem za ribe in enako bi lahko dejal za GH vode.
PH meritev vode je zelo pomembna, v kolikor se nam v akvariju kje kaj zalomi
Ostale meritve (NH3, NH4, NO2, NO3, PO4,...) v akvariju niso tako pomembne, če pa jih že boste izvajali, jih morate 3 dni zapored ob različnih urah, da dobite dejansko vrednost vode.




NAVODILA ZA VZDRŽEAVNJE RIBNIKA


NAVODILA ZA LASTNIKE RIBNIKA!
Ob zagonu ribniške opreme in ko ta nato tudi 24ur non-stop deluje v biološki filter stresimo bakterije Bacterium E in v vodo še GH in KH plus prah po predpisanih odmerkih.
V kolikor se biološki filtrirni materiali pravilno čistijo, potem se bakterije za zagon filtra v isti sezoni več ne potrebujejo.
GH in KH sredstvo pa se dodaja po vsakem več urnem močnem nalivu ali pa če v 7 do 10 dni vsak dan malce do zmerno dežuje.
Deževnica je mehka voda z vrednostjo GH in KH 0 in tako postopoma znižuje vrednost KH in GH v ribniški vodi.

Anti alge, oziroma vsa algocitna sredstva se v ribnik dodajajo ca 10. do 14. od zagona ribnika.

UV-naprava se vklopi 7. do 14. dan (odvisno od letnega časa, bolj je toplo prej jo lahko vklopimo) od zagona ribnika.
Enako velja za I-tronic.

NAMEN SREDSTEV!

Bacterium E
Z umetnimi bakterijami umetno naselimo v biološke filtrirne materiale (biokroglice) bakterije in pospešimo delovanje biokroglic ter z tem razgradnjo organskih snovi.
Na tak način se toksične spojine nitrifikacijskega postopka manj časa in v manjših odmerkih zadržujejo v ribniški vodi, kar pomeni po domače manjša možnost kalne vode ter ustvarjanja nezaželenih alg.
Bistvo dobrega delovanja čistilnega sistema v ribnikih je v tem, da v zmernem številu gojijo bakterije, saj te vzdržujejo sistem, a jih moramo z dobrimi filtrirnimi materiali (predvsem biološkimi) "poloviti" ali koncentrirati v filtrirnih sodih.

KH plus sredstvo
Pri ribniku nam nič ne pomaga najboljša in najdražja čistilna oprema, če je KH trdota vode pod 5 ali celo pod 3.
Zakaj je to tako pomemben podatek? Dokler je izmerjen KH nad 5, potem karbonatna trdota sploh ni pomembna. Ko pa se ta spusti pod 5 ali pa še huje pod 3, potem pa postane voda izredno nestabilna in s tem PH močno niha, kar pa ni idealno za cel sistem, ribe, rastline in alge. Torej moramo prvo karbonatno trdoto dvignit z določenim prahom ali tekočino nad 5 in jo nato venomer nadzorovat, saj je karbonatna trdota prehodna in se sčasoma porablja. Na nihanje vode in PH pa lahko ob premalo visokem KH vplivamo negativno sami, z prevelikim odmerkom hrane, številom rib in ribjimi izdihljaji-CO2, ki lahko ponoči močno spustijo PH v kislo stanje, saj rastline zaradi nedelovanja fotosinteze (ni svetlobe) počivajo in ne pretvarjajo CO2 v kisik in se čez noč kopiči v ribniku.
Na nestabilno vodo ob prenizkem KH-ju pa lahko vpliva tudi cvetni prah, kisli ali saharski dež, morebitno škropljene dreves,...itd

GH plus sredstvo,
oziroma skupna trdota je tudi kar pomembna vrednost vode, a ne tako kot KH trdota.
GH trdota tudi malce vpliva na skupni biotop, a je bolj pomemben za ribe, saj če je voda premehka, se ribe v takšni vodi slabše počutijo.
GH ali skupna trdota vode bi naj bila vsaj nad 7, zaželeno pa nad 10.
Najbolj optimalno stanje pa bi bilo, če bi bila KH vrednost vode 70% od GH vrednosti vode, kar pomeni po domače, da bi bilo najbolj optimalno, če bi imeli v ribniku GH - 10 in KH - 7.
Obe vrednosti se da zelo enostavno izmerit z GH in KH testom vode.

Anti Alge,
oziroma bilo kakršno koli biološka sredstva proti algam se v vodo dodajajo, ko se ribnik naredi na novo, ali takrat ko se klub dobri opremi v ribniku kje kaj zalomi in je potrebno "umetno" ustvarit stabilno vodno klimo. GH in KH prah lahko v vodo kar direkt dodamo, saj nista ljudem nevarni sestavini (KH plus sredstvo ali natrijev karbonat najdemo tudi v moki, GH plus sredstvo je pa soli podobna sestavina), medtem ko moramo vsa sredstva proti algam pred dodajanjem v ribnik razredčit z vodo v razmerju 1:10 in šele nato ulit v ribnik. Na dam dodajanja sredstva proti algam se tudi ni zaželeno kopat v ribniku in prav tako se je treba strogo držat predpisanega odmerka (v primeru Anti Alge je to 1l na 20000l vode)



DELOVANJE NAPRAV!

UV naprava
se vklopi šele ca 7. do 14. dan od zagona ribnika, saj ne želimo, da nam že v začetni fazi uniči tudi koristne bakterije, za katere želimo, da se čim prej ustvarijo v biološkem filtru in smo jih tudi z Bacteriumu E sami naselili v biološki filter.
UV naprava deluje na tem principu, da se skozi UV žarnico, ki je zaščitena v UV napravi s steklom pretaka voda in ko žarnica vodo osvetli, jo sterilizira in uničuje mikroorganizme ter bakterije zaradi katerih nastajajo alge. UV žarnica ne uničuje alg, le snovi zaradi katerih alge rastejo.
Ker UV žarnica segreva steklo moramo biti zelo pozorni, da imamo UV napravo vklopljeno le takrat ko je vklopljena tudi črpalka, saj ko voda teče skozi napravo hladi steklo.
Če prvo vklopimo UV napravo in šele čez par minut črpalko za pretok vode se nam lahko zgodi, da bo steklo počilo - ZELO POMEMBNO!
UV napravo moramo ravno zaradi stekla OBVEZNO pred prvim mrazom odstranit iz sistema in jo hranit v hiši, saj zaradi ledu steklo v ohišju UV naprave poči.

I-Tronic
se vklopi šele ca 7. do 14. dan od zagona ribnika, saj prej zanj ni potrebe in malce tudi preprečuje izoblikovanje stabilnega vodnega biotopa.
Sestavljena je iz anode, ki je iz mineralnega materiala in iz katode, ki je iz kovinskega materiala.
Mikroprocesor, ki je voden z digitalnega monitorja nadzoruje elektronski impulz, ki povzroča medsebojno reakcijo med anodo in katodo, s čimer dobimo proste bakrene-CU ione, oziroma minerale, ki so naravni zaviralci rasti alg in ta proces imenujemo mineralizacija.
Procent moči tvorjenja naravnih zaviralcev alg moramo nastaviti postopoma od 1% do 50%, mineralno anodo, ki pa se ob tem porablja, pa moramo obnavljati, na kar nas tudi opozori zapis na monitorju.
Naprava ni samo tako napredna, da zaustavi tvorbo alg, ampak celo zaustavi rast že obstoječih alg ter jih s časoma tudi popolnoma odstrani.
Alge postanejo prvo bele, nato zginejo

Črpalke
služijo za pretok vode in so vse sestavljene iz rotorja, ki ga poganja navitje.
Rotor je pred mehanskimi delci zaščiten z mrežastim plastičnim ohišjem, ki obdaja črpalko.
Dlje časa, ko črpalka deluje več manjših delcev se nabira na rotorju in tako posledično zmanjšuje moč črpalke, zato se mora po potrebi črpalka razstavit in rotor očistit. Pri bolj kvalitetnih črpalkah (Velda, Seliger, Oase) to pomeni enkrat letno, pri manj bolj pogosto.

TEŽAVE, KI SE POJAVLJAJO LASTNIKOM NOVIH RIBNIKOV!

Ribnik je nek živ eko sistem in dokler se ne bo voda spravila v ravnovesje, tako dolgo lahko z njim pričakujemo težave.
Za to obstaja kar nekaj razlogov:
-ko zapremo vodo v nek prostor/kotanjo ta začne biološko razpadat
-v ribnik iz okolice nanese kar nekaj mehanskih nečistoč (insekti, prah, listje, ...)
-ko v ribnik posadimo rastline te prvih 14 dni stagnirajo in šele nato začnejo opravljat svojo funkcijo in še to postopoma počasi, torej v roku 14 dni delujejo z 20% močjo, čez mesec dni z 50% močjo itd
-biološki filter deluje na podoben način in šele čez kakšnih mesec dni ali pa še celo več deluje z polno močjo čiščenja
In ravno zaradi tega in nestabilnega vodnega biotopa se lahko pojavljajo v prvih mesecih, kljub vrhunski opremi v ribniku določene težavice, ki se kažejo v obliki kalne vode ali nastanku prekomerne količine alg.
Zdravilo za te težave so naslednje:
-boljša kot bo oprema, manj bo težav
-več kot bo opreme manj bo težav
-enako velja za velikost ribnika, saj pri večjem volumnu ribnika ter večji globini je nihanje v vodnega biotopa manjše
-zelo pomembno je v tej fazi, da stalno nadziramo predvsem KH vrednost vode in da je ta vedno nad 5
-predvsem pa čas in strpnost sta v tej fazi zelo pomembni

FILTRIRNI SISTEM IN KAKO DELUJE!

Na rast alg in motno vodo tudi ne vpliva le en parameter, zato je zelo smotrno uporabit naslednje čistilne sisteme:
-mehanski filter ob dodatku filc sistema
-biološki filter z trenutno najboljšim biološkimi materiali - bioballs
-rastlinski filter s skrbno izbranimi zelo hitro in zelo bujno rastočimi rastlinami
-UV filter
-skimmer
-I- tronic
UV naprava služi za uničevanje bakterij in nekoristnih mikroorganizmov ter raznih škodljivih virusov
Filter z mehanskimi materiali služi za odstranjevanje mehanskih nečistoč
Filter z biološkimi materiali služi za odstranjevanje in pretvorbo produktov nitrifikacijskega postopka
Rastline v rastlinskem filtru imajo ta namen, da s svojo hitro in bujno rastjo uničujejo organske odpadke, nitrat in fosfat
I-tronic naprava preko ionsko katodne reakcije ustvarja bakrov ion, ki je strup za alge
Skimer ali površinski pobiralec nečistoč pa služi za pobiranje nečistoč (insektov, listja,...) z vodne gladine


NAVODILA ZA VKLOP I-TRONICA!
I- tronic je novejša naprava podjetja Velda, s katero odstranjujemo alge.
Sestavljena je iz anode, ki je iz mineralnega materiala in iz katode, ki je iz kovinskega materiala. Mikroprocesor, ki je voden z digitalnega monitorja nadzoruje elektronski impulz, ki povzroča medsebojno reakcijo med anodo in katodo, s čimer dobimo proste bakrene ione, oziroma minerale, ki so naravni zaviralci rasti alg.
Procent moči tvorjenja naravnih zaviralcev alg moramo nastaviti postopoma od 5% do 30%, mineralno anodo, ki pa se ob tem porablja, pa ga moramo obnavljati, na kar nas tudi opozori zapis na monitorju.
Naprava ni samo tako napredna da zaustavi tvorbo alg, ampak celo zaustavi rast že obstoječih alg ter jih s časoma tudi popolnoma odstrani. (alge postanejo prvo bele, nato zginejo)
I-tronic obstaja v različnih izvedbah:
I-tronic IT05 (za ribnike velikosti od 0 do 5000l)
I-tronic IT15 (za ribnike velikosti od 3000 do 15000l)
I-tronic IT35 (za ribnike velikosti od 10000 do 30000l)
I-tronic IT75 (za ribnike velikosti od 20000 do 75000l)

MERITVE VODE!
Pred vklopom vode preverite vaše meritve vode, ki morajo biti kh nad 6 in gh zaželeno nad 7.
V času delovanja I-tronica, ne smemo dodajat soli v ribnik, če pa jo že dodajamo, pa moramo takrat delovanje I-tronica za par dni ustavit.

PRETOK VODE!
Za pravilno delovanje naprave je potrebno uporabiti tudi črpalko primerne moči, oziroma pretoka in sicer za:
I-tronic IT05 in IT15 - minimalni pretok 2000l/h ter max pretok 5000l/h
I-tronic IT35 in IT75 - minimalni pretok 3000l/h ter max pretok 8000l/h
V kolikor ne omogočimo zadosten pretok vode, naprava ne bo delovala pravilno.

PROGRAMIRANJE!
Napravo priklopimo na cev in skozi njo spustimo vodo, ki jo poganja črpalka v ribniku.
It-tronic nato spojimo (monitor z katodno-anodno napravo) in vklopimo na elekt. omrežje.
Z enkratnim pritiskom leve tipke se nam na monitorju pojavi napis set clock.
Z dvakratnim pritiskom leve tipke se nam na monitorju pojavi set night time in z trikratnim pritiskom leve tipke se nam na monitorju pojavi napis set power.

Set clock!
Enkraten pritisk leve tipke nas vodi v meni nastavitve časa, kjer nato z tipko OK preidemo v podmeni nastavitve časa in nato z levo in desno tipko prvo nastavimo ure, ko zaključimo pritisnemo tipko OK in nato še nastavimo minute.
Z to funkcijo nastavimo točen in dejanski čas.

Set night time!
Dvakrat pritisk leve tipke nas vodi v meni nastavitve časa, kjer nato z tipko OK preidemo v podmeni nastavitve nočnega časa in nato z levo in desno tipko prvo nastavimo ure v prvem meniju ev, kar pomeni večer in nato še minute. Vsako nastavitev vedno potrdimo z tipko OK, ki nas vodi nato v naslednjo nastavitev.
Za ev. Nastavitvijo se nam na monitorju pojavi oznaka mo (jutro), kjer ponovno prvo nastavimo ure in nato še minute in nastavitev zaključimo z OK tipko.
Z to funkcijo nastavimo nočni/večerni izkop naprave npr. če smo nastavili ev. Oznako ob 21:00 in jutranji ponovni vklop, če smo nastavili npr. mo. Oznako na 6:00.
To pomeni, da naprava med 21h zvečer in 9h zjutraj ne bo delovala in ponoči tudi naj ne bi delovala, saj tudi alge zaradi fotosinteze in pomanjkanje svetlobe ne rastejo.

Set power!
Trikraten pritisk leve tipke nas vodi v podmeni nastavitve moči delovanja naprave in se podaja v % od 0 do 50%.
Postopek ej isti, kot pri zgornji nastavitvah, z levo in desno tipko v podmeniju večamo in manjšamo % delovanje naprave.
Za prvi teden je zaželeno, če se moč nastavi le na 5%, nato pa lahko moč vsak teden povečujemo za 5%, a naj ne preraste 30%.
ZAMENJAVA ANODE!
Anoda se bi naj praviloma menjala vsako sezono.
Na napravi odvijemo zelen pokrovček, nato snamemo notranje kovinsko ohišje in anodo odvijemo iz ležišča.

Naprava ni primerna za ribnike, v katerih gojimo polže ali školjke, saj ti organizmi ne prenesejo bakrenih ionov, ki jih oddaja naprava.

MOREBITNE NAPAKE!
-premajhen ali premočan pretok vode
-previsoka ali prenizka trdota vode
-izrabljena anoda
-umazana anoda
-zapolnjena cev

NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE OKRASNEGA RIBNIKA

Živimo v krajih kjer imamo 4 letne čase in ribnik moramo temu primerno tudi vzdrževat.

POMLAD:
Ko se temp. konstantno dvignejo nad 0C se v ribniku izvede prvo opravilo, oziroma prvi servis, ki zajema:
-delno menjavo vode
-čiščenje mulja, kamnov, skal, vodnih efektov
-dekorativni popravki ribnika
-zagon filtrirne tehnike
-menjamo UV - žarnico in anoda I-tronica
-obvezna meritev vode (predvsem za KH in GH trdoto)
-dodajanje sredstev za dvig trdote vode ter bakterij za biološki zagon filtra

POLETJE:
V poletnem času so naša opravila naslednja:
-v ribnik dolivamo vodo, ki hlapi
-po potrebi menjamo del vode (pri zelo visokih temperaturah)
-kontrola filtra in tehnike

JESEN:
Ko so v jesenskih mesecih temp. okoli 0C, so naša opravila naslednja:
-izklopimo vse naprave
-črpalko očistimo in jo spustimo na globino vsaj 50cm v vodo
-filter očistimo in iz njega odlijemo vso vodo ter ga shranimo nekje v kletnih prostorih
-UV napravo obvezno odstranimo, očistimo in hranimo v kletnih prostorih, saj drugače steklo ob prvem mrazu poči
-enako velja I-tronic
-stebelni del rastlin porežemo ca 10 do 15cm nad korenino

ZIMA:
Čez zimo je naše edino opravilo v ribniku, da nič ne delamo, kar tudi pomeni, da ne prebijamo leda in rib ne hranimo.
Vse naprave so izklopljene in ribnik miruje.

ZELO POMEMBNO!
Ko vklopimo UV napravo je zelo pomembno, da istočasno vklopimo tudi črpalko, ki skozi UV napravo potiska vodo.
S tem se steklo v UV napravi sproti ohlaja.
V nasprotnem primeru se steklo v UV napravi pregreje in ko naknadno vklopimo črpalko in na steklo spustimo vodo, steklo zaradi temp. razlik poči in garancija v tem primeru ne velja.
Črpalka deluje direktno na 220V, medtem ko UV naprava z pretvornikom na 24V.

UPORABA SREDSTEV ZA PRIPRAVO VODE!
BIOŠTARTER se dodaja le spomladi, ob prvem zagonu filtra.
GH IN KH PLUS se dodaja spomladi in ob vsakem večjem nalivu. (stabilen KH je zelo pomemben, zato deževnica ni primerna za polnjenje ribnika)
ANTI ALGE - sredstva proti algam se dodajamo v ribnik spomladi, ca. 14 dni po zagonu ribnika in nato po potrebi (predvsem v vročih poletnih mesecih ali če se v ribniku pojavijo alge)



NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE AKVARIJ




NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE AKVARIJ

 
06.10.2016 | objavil: Robi | Število ogledov: 1
 


©2018 www.akvarij.com servis, prodaja in vzdrževanje akvarijev ter ribnikov | Vse pravice pridržane.
Kontakt: 041 697 116 [Robert Leitinger] | e-pošta: info@akvarij.com
Smo: 20.4.2024, 10:52:37 | obiskovalec številka: 6807464 | Izdelava spletne strani in gostovanje www.sloHost.net
facebook